Programajánló

Borostyán-Kovács Tamara szabadúszó sommelier vagyok. Júniusban alapítottam erre épülő vállalkozásomat.

2007 óta foglalkoztat a borok világa, hobbi szintű érdeklődésből tanfolyamokon, kóstolókon való részvétel útján jutottam el addig, hogy hivatásommá nőtte ki magát a bor az életemben.
Korábban a szállodaiparban dolgoztam értékesítőként, rendezvényszervezőként, később pedig egy borkereskedő cégnél szereztem tapasztalatot értékesítési asszisztensként.
2013-ban egy egyéves sommelier tanfolyam elvégzése után három éven keresztül egy 4 csillagos szállodában dolgoztam pohárnokként. Később tovább bővítettem tudásomat a WSET közép- majd felső fokú nemzetközileg elismert borismereti tanfolyamain.
2021 év elején nagyot álmodtam és egy 0,4 hektár nagyságú birtokot vásároltam Pázmándon, lelkes amatőrként elkezdtem a saját pincészetem kialakítását. Eddigi tapasztalataimat egybegyúrva, szeretném megvalósítani a borról alkotott elképzeléseimet, bemutatni azt, hogy én hogy gondolkozom a borról és a borturizmusról, gasztronómiáról.
Folyamatosan tanulok, képzem magam, gyakornokként a helyi borászokkal dolgozom.
Szívügyem a borok világának megismertetése a téma iránt érdeklődőkkel, illetve a pázmándi borok, borvidékünk kincseinek bemutatása a borkedvelő közönségnek. Szeretek borokról, a borokat alkotó borászokról, történetükről mesélni.

Kapcsolat:
Borostyán-Kovács Tamara – „Boroslány”
sommelier
+36303347450
www.boroslany.com
tamara@boroslany.com

 

Orondpuszta Csákberény határában, Csákvártól mintegy 15 km-re található majorság.
Orondi tanyánkon elsősorban magyar tarka tehenek tartásával és tejtermék feldolgozásával foglalkozunk.

Fő specialitásunk a gomolya sajt, amelyet többféle ízesítésben készítünk.
Füstölt sajtunkat télen sonka vagy szalonna mellé ajánljuk,
nyáron pedig kiválóan lehet grillezni friss idényzöldségek mellé.

Tanyánkon nemcsak tehenek, hanem számos más állat is megtalálható,
így érdemes betérni hozzánk egy kis állatsimogatásra.
Kecskék, lovak, pónik, bocik várják a gyerekeket egy kis dögönyözésre.

Nyáron szeretettel várunk gyermekcsoportokat egy felhőtlen
ugrabugrálásra a szalmabálákkal és hintákkal berendezett „majomházba”.
Kandallóval fűtött hangulatos termünkben pedig szívesen
látjuk a felnőtteket sajt- és borkóstolóra.
Orondpuszta – Visszahúz az íz!
Kapcsolat: orond@orondpuszta.hu
www.orondpuszta.hu

sajtesdrvl1

Az egykori római város, Floriana, majd Csákvár későbbi történetét mutatja be az 1964-ben alapított múzeum.

Az Esterházy-család a 17. században az ismeretlenségből emelkedett az ország leggazdagabb földbirtokosai közé. Gesztesi uradalmuk központja már ekkor Csákvár volt. Az 1701-es összeírások szerint Csákvár a megye harmadik leggazdagabb faluja. Az Esterházyak pompás kerttel övezett kastélyt, templomot, rendházat építtettek. A család egészen 1944 végéig élt itt. Ez indokolta, hogy a kiállítás keretében egy szoba került berendezésre a még fellelhető emlékekkel (kőfaragások, fényképek, térképek, eredeti dokumentumok).
A kiállítás néprajzi részében a csákvári fazekasság emlékeit szemlélhetik meg. Csákvár a Dunántúl legnagyobb fazekas központja volt: 1833-ban 193, 1900-ban 131 önálló mester forgatta műhelyében a fazekas korongot. A mesterség négy ágának (fazekasok, tálasok, korsósok, kályhások) szerszámait, termékeit és a céhemlékeket mutatja be a kiállítás.
Emellett népi bútorok, festett ládák, szekrények, asztal, sarokpad és konyhai eszközök kaptak helyet az épületben.
Cím: Kossuth Lajos u. 2
www.vertesmuzeum.hu

Nyitva tartás:
hétfő: zárva
kedd-péntek: 11:00-16:00
szombat: 14:00-16:00
vasárnap: 11:00-16:00
Bejelentkezés: 06-20-379-92-30

 

vertesmuzeum
csakvar_konyha_enterior